Bıçak
kullanırken çatal sol, bıçak sağ elle tutularak kesme işi
yapılır.
Masada
çatal sola, kaşık ve bıçak sağa yerleştirilir. Bıçak, kaşık ile tabak
arasına konur. Bıçak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıçağın keskin olmayan
tarafına dayatılıp kesme işi yapılır. Bıçağı kullandıktan
sonra masaya bırakmamalı, tabağın üst yarısına, size
doğru yanlamasına ve keskin tarafı içe gelecek şekilde
koymalıdır.
Çatal
ise kullanıldıktan sonra tabağın üzerine, bıçağa paralel ve soluna,
çatalın sapı sağda ve ağzı yukarı doğru ya da bıçağı dik olarak
konur.
Kaşık,
bıçak gibi kullanılır. Esasen kahvaltı hariç, kaşık
sofrada sadece yemeğin başlangıcında çorba için gereklidir. Görgülü bir
ev sahibi özel yemeklerde veya aile arasındaki yemeklerde kaşığı bıçağın
sağına yerleştirir.
Yukarıdakilerden
başka masa düzeninde salata veya tatlı için çatal balık çatalı, tatlı
kaşığı, buzlu içecek kaşığı, çorba ve çay kaşığı kullanılabilir.
Salata
çatalı normal yemek çatalından kısa olup her iki işte de kullanılabilir.
Salata yemekle beraber verilecekse çatal, yemek tabağının sol, yemek
çatalının iç tarafına konur. Özel yemeklerde salata çatalı yemek
çatalının dış tarafına konabilir.
Balık
çatalı diğerlerine oranla daha kısa ve düz olup kaşığın sağ tarafına
yerleştirilir.
Tatlı
kaşığı, tatlı tabağı içerisine konur. Fakat daha önceden de masadaki
yerine konabilir.
Çorba
kaşıkları çorba tabaklarının sağ tarafında olup diğerlerine oranla en uzun
saplı olanıdır.
Büyük
servis çatal ve kaşıkları, servis masalarında servis edilecek yemek
tabaklarında bulunur. Tabağınıza servisi kendiniz bunlarla yapmalısınız.
En
resmi masalarda bile üçten fazla çatal ve gene üçten fazla bıçak
bulundurulmaz. Ancak gerektikçe kullanılacağı yiyeceklerle beraber servis
yapılır.
Özellikle
öğle veya akşam yemeklerinde, bütün konuklar için masaya önceden
yerleştirilmiş bir servis tabağı bulunur. Bu tabak öteki tabaklara
göre daha büyükçe olup, sonradan servis edilen tabaklar bunun
üzerine konurlar.
Salata
tabakları daha çok düz ve yuvarlak olurlar. özel yemeklerde yemek, salata
ile aynı tabakta servis edilebilir.
Çorba,
tatlı ve meyve tabakları, daima bir başka tabağın
içinde servis edilir.
Sürahi,
bıçakların üst tarafına konur ve su bardakları, konuklar yerlerini
almadan doldurulur.
Şarap
bardakları sürahinin sağına ve masanın kenarına yakın yerleştirilir.
Peçeteler
resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde servis tabağının
içine konur. Masaya oturunca ev sahibesi, peçeteyi alır almaz siz de
onu takip etmeli ve peçeteyi sağ üst köşesinden tutarak açıp
dizlerinize yerleştirmelisiniz. Peçeteler kullanıldıktan sonra resmi
yemeklerde tabağın sağına bırakılabilir. Özel yemeklerde kağıt
peçete konmuşsa, bunlar tabağın sağına bırakılır. Kağıt peçeteleri
elinizde buruşturup topaç haline getirmek ayıptır. Resmi yemeklerde
sofraya oturduktan sonra tabağa el sürmek veya hele garsonun işini
kolaylaştırmak için ona uzatmak görgüsüzlüktür. Konuk
hizmet etmez. Konuklara hizmet edilir ve esasen bu maksatla davet
edilmişlerdir.
Yemekten
sonra peçetelerin katlanması, ev sahibinden bir davet daha
istediğiniz anlamına geldiğinden uygun değildir. Yemek esnasında masadan
kalkmak gerekirse, peçete sandalye üzerine veya masanın size ait boş
yerine bırakılabilir. Peçeteye ağzını, etrafa göstermeden silmeli ve
peçetenin yağlanan veya kirlenen kısımlarını diğer konuklardan gizlenmeye
çalışmalıdır.
Herkesin
yemeği gelene kadar yada ev sahibi başlamanızı rica etmeden
yemeğe başlamayın. İçeceğinizi istediğiniz her zaman içebilirsiniz.
Ağzınız
açıkken yemeğinizi çiğnemeyin yada yemek yerken konuşmayın. Ağzınızı
fazla doldurmayacak kadar küçük parçalar halinde yiyin.
Masada
dik oturun ve dirseklerinizi masanın üzerine koymayın.
Çok
hızlı yada yavaş yemeyin. Masadakilerin hızına uymaya çalışın.
Masada
iken asla dişlerinizi karıştırmayın. Eğer çok gerekli ise tuvalete
gidin.
Ekmeğinize
yağ sürerken her seferinde küçük bir parça almaya özen gösterin ve
her zaman önce tabağınıza alın sonra ekmeğin üzerine sürün.
Masadaki
yiyecekleri uzatırken, her zaman sağınıza verin. Ekmek verirken
kendinize almadan önce başkalarına önerin.
Yemekte
sigara içmeyin, eğer masadaki kişiler ve restoran kuralları
yasaklamıyor ise yemekten sonra içebilirsiniz.
Sofra
takımı ve bardaklar üzerinde ruj izi bırakmamaya özen gösterin. Yemeğe
oturmadan önce rujun fazlasını bir peçete ile alın.
Tadına
bakmadan önce yemeğe tuz yada biber koymayın .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder