BEDEN
ÜZERİNDE ÖLÇÜ ALMA
Vücut
ölçülerine göre kalıp elde etmek için ölçü almak gerekir. Her giysi kalıp
sisteminin kendi özelliğine
göre ölçü alma tekniği vardır. Sistemin başarısı ölçü alma tekniğinin iyi
kavranmasına, ölçülerin
doğru alınmasına ve bu ölçülerin doğru bir şekilde kullanılmasına bağlıdır.
Ölçü iyi alındığı zaman
elde edilen kalıplar vücuda uygunluk gösterir. Kalıplarda çıkan kusurlar yine
ölçülerin iyi kontrol edilmesiyle
düzeltilebilir.
Giysi kalıbı ölçüleri temel ölçüler ve yardımcı ölçüler olmak üzere iki grupta toplanabilir. Ayrıca ölçüler alınış şekillerine göre uzunluk ve genişlik ölçüleri olarak da ayrılabilir. Uzunluk ölçüleri yere dik olarak alınan ölçüler, genişlik ölçüleri ise yere paralel olarak alınan ölçülerdir. Temel ölçüler, doğrudan
vücut
üzerinden alınan ölçülerdir ve dikilecek giysinin bir altına giyilen iç giysi
üzerinde alınır.
1.
Tüm boy: Düz bir ayakkabı ile baş dâhil topuğa kadar olan mesafedir.
2.
Göğüs çevresi: Göğsün en geniş noktasından ve sırt kemiğinden geçecek şekilde
yere paralel olarak alınır. Mezura bir parmak içeri girebilecek bollukta
tutulmalıdır.
3.
Bel çevresi: Mezura bel hattı üzerinde belin en dar noktasından geçecek ve bir
parmak bolluk bırakılacak
şekilde yere paralel tutularak ölçü alınır.
4.
Kalça çevresi: Kalçanın en geniş yerinden yere paralel ve bir parmak bolluk
payı bırakılacak şekilde ölçü alınır.
5.
Kol boyu: Kol dirsekten hafif kıvrılarak kolun en üst noktasından (omuzdan), el
üzerinde istenen bir noktaya kadar alınan ölçüdür (dış kol boyu). Ayrıca bir
cetvel yardımı ile kolun gövde ile birleştiği
noktadan bilekte istenen noktaya kadar kolun iç kısmından da iç kol boyu ölçüsü
alınır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder